
 
TELECOMMUNICATIONS ORDINANCE 

(Chapter 106) 
 

CLASS LICENCE 
 

TAXI MOBILE STATION 
 
 
The Telecommunications Authority in exercise of the powers conferred 
on him by sections 7(5) and 7B(2) of the Telecommunications Ordinance 
(Chapter 106), issues this Licence on this 29th day of February 2008. 
 
 
1. Interpretation 
 
1.1 In this licence – 
 

“Authority” means the Telecommunications Authority1, appointed 
under section 5 of the Ordinance. 
 
“Licensee” means a person licensed under Condition 2 of this 
Licence. 
 
“Ordinance” means Telecommunications Ordinance (Chapter 106). 
 
“public telecommunications service” means a telecommunications 
service which is offered for use to the general public. 
 
“taxi mobile station” means radiocommunications equipment 
installed in a motor vehicle which is registered as a taxi under the 
Road Traffic Ordinance (Cap 374). 
 
“Taxi Radiocommunications Service Licence” means the licence 
issued by the Authority under section 7 of the Ordinance for mobile 
radiocommunications service provided to owners or drivers of taxis 
which enables two-way simplex radiocommunications of messages 
between the control centre, connected to a base station, and the 
mobile stations for the purpose of transmitting and receiving 
messages concerning the operation of a taxi business. 

                                                 
1 Pursuant to Section 27 of the Communications Authority Ordinance, the “Telecommunications 

Authority” referred to in this Class Licence shall be construed as the “Communications 
Authority”. 

 1



 
 
2. Grant of Licence 
 
2.1 Subject to the terms and conditions of this Licence, a person is 

licensed to maintain, possess and use the taxi mobile stations which 
comply with the technical specification HKTA 1002 issued by the 
Authority under section 32D of the Ordinance, solely for a lawful 
connection to a telecommunications network or system for 
communication with a person who operates the telecommunications 
network or system under a Taxi Radiocommunications Service 
Licence. 

 
 
3. General 
 
3.1 This Licence shall not be construed as granting an exclusive right to 

the Licensee. 
 
3.2 This Licence replaces any licence or any exemption from licensing, 

however, described, which the Authority may have granted to the 
Licensee.  

 
3.2 This Licence shall remain in full force unless expressly revoked by 

the Authority. 
 
 
4. Compliance Generally 
 
4.1 The Licensee shall comply with the Ordinance, regulations made 

under the Ordinance, licence conditions or any other instruments 
which may be issued by the Authority under the Ordinance and such 
guidelines or Codes of Practices which may be issued by the 
Authority as in his opinion are suitable for the purpose of providing 
practical guidance on any particular aspect of any conditions of the 
Licence. 

 
4.2 The Licensee should comply with any standards or specifications as 

may be prescribed under section 32D, and with any order or 
requirements as may be prescribed under section 32E, of the 
Ordinance. 
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4.3 The Licensee does not use the apparatus to provide a public 
telecommunications service. 

 
4.4 The Licensee does not use the apparatus in such a manner as to 

cause harmful interference with other telecommunications apparatus 
or any telecommunications system authorised under the Ordinance. 

 
4.5 The Licensee complies with any direction given by the Authority for 

avoiding interference with other telecommunications apparatus or 
any telecommunications system authorised under the Ordinance. 

 
4.6 The Licensee shall make available the apparatus for inspection and 

testing, if so required, by any person authorised for the purpose by 
the Authority. 

 
4.7 The Licensee shall only use the apparatus which have been type-

approved by the Office of the Telecommunications Authority. 
 


