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TELECOMMUNICATIONS ORDINANCE 

(Chapter 106) 
 

CLASS LICENCE 
 

IN-BUILDING TELECOMMUNICATIONS SYSTEMS 
 
 
The Telecommunications Authority, in exercise of the powers conferred 
on him by sections 7(5) and 7B(2) of the Telecommunications Ordinance 
(Cap 106), issues this Licence which shall come into effect on 11 
November 2002. 
 
1. Interpretation 
 
1.1 In this Licence – 
 

“Authority” means the Telecommunications Authority1 appointed 
under section 5 of the Ordinance; 

 
“building” includes any “building” as defined in the Buildings 

Ordinance (Cap 123) and any land upon which that building is 
erected and any other land which 

 
(a) is in common ownership with that building or land; or 
(b) is owned or held by any person for the common use, 

enjoyment and benefit (whether exclusively or otherwise) of 
the owners and occupiers in that building; and  

 
“buildings” shall be construed accordingly; 

 
 “common parts” mean – 
 

(a) where an occupation permit has been issued by the Building 
Authority under the Buildings Ordinance, the whole of a 
building, except – 

 
 

1 Pursuant to Section 27 of the Communications Authority Ordinance, the “Telecommunications 
Authority” referred to in this Class Licence shall be construed as the “Communications Authority”. 
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(i) such parts as have been specified or designated in a lease 
as being for the exclusive use, occupation or enjoyment 
of a lessee; and 

(ii) such parts which have not been leased but have been 
reserved for the exclusive use, occupation or enjoyment 
by the owner or any person permitted by the owner; 

 
(b) where an occupation permit has not been issued by the 

Building Authority under the Buildings Ordinance, the whole 
of a building; and 

 
(c) “common parts” as defined in the Building Management 

Ordinance (Cap 344); 
 
“deed of mutual covenant” means a document which –  
 

(a) defines the rights, interests and obligations of owners among 
themselves; and 

 
(b) is registered in the Land Registry; 

 
“development” means the building or group of buildings erected 

upon any land under the ownership of one owner, or the common 
ownership of more than one owner, in accordance with the 
relevant Government lease and deed of mutual covenant; 

 
“entity” means any body corporate; 
 
“IBCCDS” means the in-building coaxial cable distribution system; 
 
“interconnection” means interconnection as defined in sections 2 and 

36A of the Ordinance ; 
 
“Licensee” means a person licensed under Condition 2.1 of this 

Licence; 
 
“Ordinance” means the Telecommunications Ordinance (Cap 106); 
 
“System” means an in-building telecommunications system more 

particularly described in the First Schedule. 
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1.2 Any word or expression used in this Licence shall, unless otherwise 

provided, have the same meaning as it has in the Ordinance or 
regulations made under the Ordinance. 

 
1.3 For the purposes of interpreting this Licence, headings and titles shall 

be disregarded. 
 
2. Grant of Licence 
 
2.1 Any person who falls within the class described or defined in the 

Second Schedule is licensed, subject to the terms and conditions of 
this Licence, to 

 
(a) install, establish, maintain and operate the System; 

 
(b) provide all forms of telecommunications services to a 

resident or occupier of the building or buildings within the 
development through the System, provided that the services 
do not involve communications between a location inside the 
building or buildings within the development and another 
location outside of the building or buildings within the 
development in which the System is installed, and are for 
communications between or among points within the 
building or buildings within the development; 

 
(c) provide the service to connect the residents or occupiers of 

the building or buildings within the development to points of 
interconnection with public telecommunications networks or 
services licensed, or deemed to be licensed, or exempted 
from licensing under the Ordinance outside the building or 
buildings within the development; and 

 
(d) receive and distribute to residents or occupiers of the 

building or buildings within the development terrestrial 
sound or television broadcasting services transmitted by 
radio.  

 
3. General 
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3.1 This Licence shall not be construed as granting an exclusive right to 
the Licensee. 

 
3.2 This Licence replaces any licence or any exemption from licensing, 

however described, which the Authority may have granted to the 
Licensee. 

 
3.3 This Licence shall remain in full force unless expressly revoked by 

the Authority. 
 
4. Compliance Generally 
 
4.1 The Licensee shall comply with the Ordinance, regulations made 

under the Ordinance, licence conditions or any other instruments 
which may be issued by the Authority under the Ordinance and such 
guidelines or Codes of Practices which may be issued by the 
Authority as in his opinion are suitable for the purpose of providing 
practical guidance on any particular aspect of any conditions of this 
Licence. 

 
4.2 The Licensee shall not use the System to provide a public 

telecommunications service. 
 
5. System Maintained in Satisfactory Manner 
 
5.1 The Licensee shall at all times and from time to time during the 

subsistence of this Licence install, establish, maintain and operate the 
System in a manner satisfactory to the Authority. 

 
6. Interference and Obstruction 
 
6.1 The Licensee shall take reasonable measures to install, establish, 

operate and maintain the System in such a way as not to cause any 
direct or indirect harmful interference with or physical obstruction to 
any lawful telecommunications service, or the installation, 
maintenance, operation, adjustment, repair, alteration, removal or 
replacement of the facilities of any lawful telecommunications or 
utility service provider. 

 
6.2 The Authority may give such reasonable directions as he thinks fit to 
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avoid any direct or indirect harmful interference or physical 
obstruction referred to in Condition 6.1.  The Licensee shall comply 
with the directions. 

 
7. Interconnection 
 
7.1 The Licensee shall interconnect the System, on a non-discriminatory 

basis, with public telecommunications networks and services licensed, 
or deemed to be licensed, or exempted from licensing under the 
Ordinance. 

 
7.2 The Licensee shall use all reasonable endeavours to ensure that 

interconnection is done promptly, efficiently and at fair and 
reasonable charges. 

 
8. Use of Channel within the IBCCDS 
 
8.1 The Licensee shall not use any frequency channel within the 

IBCCDS of the System to carry telecommunications or broadcasting 
services of which a licence is required but not obtained under 
respectively the Ordinance and the Broadcasting Ordinance (Cap 
562).  

 
8.2 The Licensee shall comply with the directions, guidance notes, codes 

of practice, technical specifications and statements issued by the 
Authority from time to time regarding the use of the frequency 
channels within the IBCCDS. 

 
8.3 Where the number of frequency channels within the IBCCDS to be 

used for carrying television broadcast and security signals exceeds 
the number prescribed by the Authority from time to time in the 
directions, guidance notes, codes of practice, technical specifications 
or statements referred to in Condition 8.2, the Licensee shall submit 
the transmission plan, including the exact channels of the services to 
be carried, to the Authority for approval. 

 
9. Safety 
 
9.1 The Licensee shall take proper and adequate safety measures for the 

safeguarding of life and property in connection with all installations, 
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equipment, apparatus operated or used, including safeguarding 
against exposure to any electrical or radiation hazard emanating from 
the installations, equipment or apparatus used under this Licence. 

 
9.2 The Licensee shall comply with the safety requirements laid down in 

any safety specification issued by the Authority and any directions of 
the Authority in relation to any safety matter. 

 
10. Requirement for Permission of Installation 
 
10.1 No wire shall be laid or maintained by the Licensee across any 

public street or unleased Government land. 
 
10.2 Direct interconnection may not be made between buildings not 

within the development without the consent in writing of the 
Authority. 

 
11. System Layout Plan 
 
11.1 The Licensee shall at all times maintain an updated layout plan of 

the System which shall contain at least the following information: 
 

(a) routes of the trunking system; 
 
(b) types of cables with capacities or quantities; 
 
(c) number of outlets; and 
 
(d) locations of antennas, receiving systems, repeaters, 

amplifiers, distribution boxes, if any. 
 
11.2 The Licensee shall provide the Authority with an updated layout 

plan of the System within 14 days upon the written request from 
the Authority. 
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FIRST SCHEDULE 
 
 

In-Building Telecommunications System 
 
 
1. Subject to paragraphs 2, 3 and 4, an in-building telecommunications 

system means a telecommunications system installed, established, 
operated and maintained within the common parts of a building or 
buildings within the development so long as the telecommunications 
system does not cross unleased Government land or public streets.  

 
2. An in-building telecommunications system includes a wireline and / or 

wireless system.  Where the system includes a wireless system, the 
transmitters and receivers in the wireless system shall operate only at 
the frequencies and power level, and conform to the emission 
characteristics, specified in the Third Schedule. 

 
3. For the purpose of this Licence, an in-building telecommunications 

system includes 
 

(a) the necessary ancillary equipment such as antennas and 
associated equipment for the reception and distribution of 
terrestrial sound and television broadcasting services; and 

 
(b) the extension of the system up to the point of termination at the 

wall sockets within individual units or flats which are under the 
exclusive occupation of the residents or occupiers of the building 
or buildings within the development.  

 
4. For the avoidance of doubt, an in-building telecommunications system 

under this Licence does not include 
 

(a) an in-building telecommunications system which is installed, 
established, operated and maintained by a fixed carrier licensee 
or a fixed telecommunications network services licensee who has 
the right to provide local telecommunications services; 

 
(b) an in-building telecommunications system which is already 

subject to a licence issued by the Authority under the Ordinance;  
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(c) dish aerials or antennas and the associated equipment for the 
reception and distribution of non-terrestrial broadcasting services; 
and  

 
(d) an in-building telecommunications system only for private 

communications, and for the purpose of this Licence and without 
affecting the generality of the foregoing paragraphs in this 
Schedule, “private communications” means communications 
between users of the same entity or organisation.  
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SECOND SCHEDULE 
 
 

The Class of Persons Qualified as Licensees 
 
 
1. Subject to paragraph 2, the class of persons who is qualified as 

Licensees shall be all those persons (whether they be sole owners, 
joint tenants or tenants in common) who are vested with the legal 
estate or an equitable interest in the common parts of a building or 
buildings within a development in which the System is installed, 
established, operated and maintained. 

 
2. Where the property interest in a building or buildings within the  

development is held in the form of undivided shares, the class of 
persons who is qualified as Licensees shall be determined as follows: 

 
(a) if there is a corporation registered under section 8 of the Building 

Management Ordinance (Cap 344) in respect of the building or 
buildings within the development, the corporation is qualified; 

 
(b) if paragraph 2(a) is not fulfilled, but there is an entity which is 

assigned with legal estate or interest in the share or shares in the 
common parts of a building or buildings within the development 
and is duly appointed to manage the common areas on the 
owners’ behalf, such an entity is qualified; 

 
(c) if paragraphs 2(a) and (b) are not fulfilled, but there is an entity 

currently appointed under the deed of mutual covenant to 
manage the common parts of a building or buildings within a 
development and is authorised by the registered owners of not 
less than 50% of the shares to manage the in-building 
telecommunications system, such an entity is qualified. 
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THIRD SCHEDULE 
 
 

Frequencies, Power Level and Emission Characteristics 
Referred to in Paragraph 2 of the First Schedule 

 
  
1. Interpretation 
 

“carrier power”, “effective radiated power (e.r.p.)”, “emission”, 
“equivalent isotropically radiated power (e.i.r.p.)”, and “spurious 
emission” have the meanings assigned to them respectively by 
Article 1 of Chapter 1 of the Radio Regulations published by the 
General Secretariat of the International Telecommunication Union, 
edition of 2001, as revised from time to time. 
 
“modulation” has the meaning assigned to it by the 
Recommendation ITU-R V.662 “Terms and Definitions” approved by 
the International Telecommunication Union as revised from time to 
time. 
 
"frequency hopping spread spectrum modulation" means a 
modulation system which hops to channel frequencies that are 
selected at the system hopping rate from a pseudorandomly ordered 
list of hopping frequencies. 
 
“digital modulation” means the process by which the characteristics 
of a carrier wave are varied among a set of predetermined discrete 
values in accordance with a digital modulating function as specified 
in document ANSI C63.17-1998 published by American National 
Standards Institute. 
 

2. Where an in-building telecommunications system under the Licence 
includes a wireless system, the transmitters and receivers in the 
wireless system shall be in compliance with the standards and / or 
certification requirements as may be prescribed by the Authority 
pursuant to sections 32D and / or 32E of the Ordinance, and operate 
only at such frequencies, power level and emission characteristics as 
set out in the following table: 
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Frequency Band Maximum Output Level Spurious Emission Limit 
1880 – 1900 MHz [1] Peak power not to exceed 250 

mW for apparatus with antenna 
output terminal or peak e.i.r.p. 
not to exceed 250 mW for 
apparatus with integral antenna 

250 nW e.r.p. for frequency 
below 1 GHz; and 1 μW e.r.p. 
for frequency above or equal 
to 1 GHz 

1895 – 1906.1 MHz [2] Carrier power not to exceed 10 
mW for apparatus with antenna 
output terminal or e.r.p. not to 
exceed 10 mW for apparatus 
with integral antenna 

250 nW e.r.p. for frequency 
within 1895 – 1906.1 MHz; 
and 2.5 μW e.r.p. for 
frequency within 30 MHz – 
10 GHz excluding 1895 – 
1906.1 MHz 

2400 – 2483.5 MHz Peak e.i.r.p. not to exceed 4 W 
for frequency hopping spread 
spectrum modulation or digital 
modulation systems, or 
aggregate e.r.p. not to exceed 
100 mW for any modulation   

e.r.p. not to exceed 10 μW 
outside the frequency band in 
which the fundamental 
frequencies are located 

5150 – 5350 MHz  e.i.r.p. not to exceed 200 mW 
using only digital modulation.  
See also [3] 

e.r.p. not to exceed 10 μW 

5725 – 5850 MHz Peak e.i.r.p. not to exceed 4 W 
for frequency hopping spread 
spectrum modulation or digital 
modulation systems, or 
aggregate e.r.p. not to exceed 
100 mW for any modulation  

e.r.p. not to exceed 10 μW 
outside the frequency band in 
which the fundamental 
frequencies are located 

 
 
 [1] The carrier frequencies of the apparatus shall be 1880.064 + (1.728 

× n) MHz, where n is an integer in the range 1 to 10.   
 
 [2] The carrier frequencies of the apparatus shall be 1895.15 + (n – 1) × 

0.3 MHz, where n is an integer in the range 1 to 37.   
 
[3] Use of the band 5150 – 5350 MHz is restricted to indoor operations 

until the requirements of the International Telecommunication 
Union as applicable to the band are available, by which time the use 
of the band shall be in compliance with the requirements as laid 
down by the International Telecommunication Union. 
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