
Frequent Asked Questions : Import and Export Permit 

 

I. The Legal Basis 

Q1 : What are the provisions in Hong Kong govern the import or 

export of Radiocommunications Transmitting Apparatus (RTA)? 

A1 : Under section 9 of the Telecommunications Ordinance  (Cap. 106) 

(the “Ordinance”), any person who wishes to import into Hong Kong 

or export therefrom any RTA will need to obtain a permit granted by 

the Communications Authority (“CA”) unless he is the holder of a 

licence granted by the CA (i.e. Radio Dealer Licence (Unrestricted)) 

authorising him to deal in the course of trade or business in such 

apparatus. 

 

II. Exemptions 

Q2 : Is there any exemption under the Ordinance? 

A2 : Exemptions and other arrangement are: 

a) RTA which is an article in transit1 (including air transit) or air 

transhipment cargo2 is exempted from the import/export permit 

requirement under sections 9A and 9B of the Ordinance.    

b) For transhipment cargo other than air transhipment cargo, the 

licensing/permit requirement for import and export of RTA is 

                                                           
1 Article in transit means any article which – 

(a) is brought into Hong Kong solely for the purpose of taking it out of Hong Kong; and  

(b) remains at all times in or on the vessel or aircraft in or on which it is brought into Hong Kong 

 
2 Air transhipment cargo means transhipment cargo that is both imported and consigned for export in an 

aircraft and which, during the period between its import and export, remains within the cargo 

transhipment area of Hong Kong International Airport. 

 



replaced by a transhipment notification arrangement as provided 

under section 9C of the Ordinance.   

c) Under section 7 of the Telecommunications 

(Telecommunications Apparatus)(Exemption from Licensing) 

Order3  (Cap. 106Z) (the “Exemption Order”), the import or 

export any RTA that is exempted from licensing under section 8 

of the Ordinance, is also exempted form section 9 of the 

Ordinance if the apparatus is imported or exported for the 

person’s reasonable personal use and that the relevant quantity 

commensurates with such use. 

d) Under section 2 of the Telecommunications (Possession and 

Export of Radiocommunications Apparatus by Visitors) 

(Exemption Order)4 (Cap. 106O), visitor is exempted from the 

permit or licence requirement under section 9 of the Ordinance 

in respect of export of any RTA purchased by him in Hong Kong 

subject to the following conditions- 

i. he shall produce for inspection document (e.g. receipt) as 

proof of the date of purchase of apparatus; 

ii. he shall export the apparatus within 30 days after the date 

of purchase; and 

iii. he has not used or permitted the use of the apparatus, within 

30 days after the date of purchase, in Hong Kong or on 

board a ship or aircraft that is registered in Hong Kong. 

 

 

 

                                                           
3 https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap106Z 

 
4 https://www.elegislation.gov.hk/hk/cap106O 



III. Prohibition 

Q3 : Is there any RTA prohibited to be imported or exported 

into/from Hong Kong? 

A3 : The import or export of the following RTA is prohibited unless in 

the course of manufacture for export or in the course of import for 

subsequent re-export or the written consent of the CA has been 

obtained: 

a) Any cordless phone that is not exempted from the Exemption 

Order, e.g. Personal Handy Phone System (“PHS”) 

radiocommunications apparatus, Digital Enhanced Cordless 

Telecommunications (“DECT”) cordless telephone operating 

not within 1880-1900 MHz, etc.; 

b) Any Citizen Band radio apparatus which is not type approved 

by the CA; and 

c) Any radio jammer. 

 

IV. Offence and Penalty 

Q4 :  What is the penalty in event of contravention of section 9 of the 

Ordinance? 

A4: Under section 21 of the Ordinance, any person who contravenes 

section 9 shall be guilty of an offence and shall be liable, on 

summary conviction, to a fine of $25,000 and to imprisonment for 

12 months. 

 

V. Others  

Q5 : What is RTA? 



A5 : RTA means any apparatus or any component part of any apparatus 

for transmission by radio waves.  General examples of RTA are 

mobile phones, notebooks and tablets with Wi-Fi facility, Wi-Fi 

routers, Bluetooth apparatuses, 409 MHz walkie talkies, etc. 

Q6 : Is there any restriction for the possession, use or selling of the 

imported RTA in Hong Kong? 

A6 : Unless the imported RTA is exempted from licensing requirements, 

a person is under an obligation to hold a licence for the possession, 

use or selling of the RTA in Hong Kong.    

Q7 : Can I submit the application for import/export permit before I 

know the import/export date of RTA? 

A7 : The application without the import/export date cannot be processed.  

You should submit your application after you know the actual date.  

Q8 : Do I need to apply for import/export permit for import/export 

old or second-handed RTA? 

A8:  You are required to apply for an import/export permit for 

import/export those aged or used RTA.    

Q9 :  The RTAs that I am going to import/export are “damaged” or 

turned off when import to/export from Hong Kong. Do I need to 

apply the import/export permit? 

A9 : “Damaged” RTA may still have RTA’s function, you are advised to 

apply for import/export permit for the RTAs.  Regarding 

import/export turned off RTAs, import/export permit is required. 

Q10:  Can I import/export the RTA before or after the import/export 

date as printed in the import/export permit? 

A10:  The RTA should be import/export on the import/export dates as 

stated in the permit.  If you want to import/export the RTA before 



the stated import/export date of the permit, you must apply for 

amendment in advance.  After the stated import/export date, no 

amendment would be accepted.  A new application is required for 

this scenario. 

Q11:  Is there any limitation on the quantity or category of RTA in a 

permit application? 

A11:  A permit cover a shipment of RTAs, there is no limitation on the 

quantity or category of RTA in a permit application. 

Q12: Can I apply for import/export permit after the import/export of 

RTA? 

A12:  You have to apply for import/export permit before the import/export 

of RTA.  We will not issue import/export permit after the 

import/export of RTA. 

Q13:  What should I do after obtaining the import/export permit? 

A13:  The import/export permit should be presented to the Hong Kong 

Customs when import/export of the RTA. 

Q14: I am running a logistics company in Hong Kong, a client asked 

my company to import/export the RTA.  Is my client or my 

company who required to apply for the import/export permit? 

A14: Importer/Exporter is required to apply for the import/export Permit. 

If document shows that your company is the importer/exporter, your 

company is required to apply for the permit.  Likewise, if document 

shows that your client is the importer/exporter, your client is 

required to apply for the permit. 


