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TELECOMMUNICATIONS ORDINANCE 

(Chapter 106) 

 

CLASS LICENCE 

 

PROVISION OF PUBLIC WIRELESS 

LOCAL AREA NETWORK SERVICES 

 
 

The Communications Authority, in exercise of the powers conferred on it by 

sections 7B(6) and 7C(1) of the Telecommunications Ordinance (Chapter 106), 

publishes this Licence on this 29th day of April 2022. 

 

  

1. Interpretation 

 

1.1 In this Licence – 

  

 “Authority” means the Communications Authority established by 

section 3 of the Communications Authority Ordinance (Chapter 616);  

  

 “Licensee” means a person licensed under Condition 2.1 of this Licence;  

  

 “Ordinance” means the Telecommunications Ordinance (Chapter 106); 

and  

  

 “radiocommunications apparatus” means the radiocommunications 

apparatus falling within the description of Schedule 1 to this Licence.  

  

1.2 Any word or expression used in this Licence shall, unless otherwise 

 provided, have the same meaning as it has in the Ordinance or 

 regulations made under the Ordinance.  

  

1.3 For the purposes of interpreting this Licence, headings and titles shall 

 be disregarded.  

  

2. Grant of Licence  

  

2.1 Subject to the terms and conditions of this Licence, a person is licensed 

 to establish, maintain, use or possess radiocommunications apparatus 

 specified in Schedule 1 to provide a public telecommunications service 

 more particularly described as follows:  
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(a) a service that provides communications between two or more points 

within the radio coverage of the same set of radiocommunications 

apparatus being established, maintained, used or possessed by that 

person; or 

 

(b) a service that provides access to or resale of a public 

telecommunications service provided by a person duly licensed 

under a public telecommunications network or services licence.  

  

3. General  

  

3.1 This Licence shall not be construed as granting an exclusive right to the 

 Licensee.  

  

3.2 This Licence replaces any licence or any exemption from licensing, 

 however described, which the Authority may have granted to the 

 Licensee.  

  

3.3 This Licence shall remain in full force unless expressly revoked by the 

 Authority.  

  

4. Compliance Generally  

  

4.1 The Licensee shall comply with the Ordinance, regulations made under 

 the Ordinance, licence conditions or any other instruments which may

 be issued by the Authority under the Ordinance and such guidelines or 

 Codes of Practices which may be issued by the Authority as in its 

 opinion are suitable for the purpose of providing practical guidance on 

 any particular aspect of any conditions of the Licence. 

 

5. Registration  

  

5.1 Subject to Condition 5.4, the Licensee shall register the following 

 information with the Authority before the commencement of the 

 provision of the public telecommunications service:  

  

(a) the name and contact details of the Licensee;  

(b) the Business Registration Certificate number or equivalent of the 

Licensee; 

(c) the location in which the radiocommunications apparatus is 
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established or maintained; and  

(d) the frequency band(s) employed by the radiocommunications 

apparatus for the provision of service.  

 

5.2 The Licensee shall update the information provided under Condition 5.1 

 before changes to the registered details are put into effect.  

  

5.3 The Licensee shall notify the Authority within one month of its ceasing 

 to provide public telecommunications services under the Class Licence.  

  

5.4 Where the Licensee has been providing a public telecommunications 

 service within the description of Condition 2.1 before the 

 commencement of this Licence, it shall register the information 

 referred to in Condition 5.1 within one month of the commencement of 

 this Licence.  

  

6. Provision of Satisfactory Service  

 

6.1 The Licensee shall at all times and from time to time during the 

 subsistence of this Licence operate, maintain and provide the public 

 telecommunications service under Condition 2.1 in a manner 

 satisfactory to the Authority.  

  

7. Interference and Obstruction  

  

7.1  The Licensee shall take reasonable measures to install, establish, 

 operate and maintain the radiocommunications apparatus in such a way 

 as not to cause any direct or indirect harmful interference with or 

 physical obstruction to any lawful telecommunications service, or the 

 installation, maintenance, operation, adjustment, repair, alteration, 

 removal or replacement of the facilities of any lawful 

 telecommunications or utility service provider.  

   

7.2 The Authority may give such reasonable directions as it thinks fit to 

 avoid any direct or indirect harmful interference or physical obstruction 

 referred to in Condition 7.1.  The Licensee shall comply with the 

 directions.  

  

7.3 The Licensee should be aware that the bands allocated to the 

 radiocommunications apparatus are shared with other applications in an 

 uncoordinated manner and therefore not protected from harmful 
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 interference caused by other telecommunications installations or radio 

 equipment operating in accordance with the provisions of the Ordinance, 

 or regulations or orders made under the Ordinance. 

  

8. Installations and Radio Path not to Cross Public Street or Unleased 

 Government Land  

  

8.1  No wire shall be laid or maintained by the Licensee across any public 

 street or unleased Government land.  

  

8.2 The licensee shall not offer or provide any public telecommunications 

 service under Condition 2.1 to a person who is separated from the 

 radiocommunications apparatus established, maintained, used or 

 possessed by the Licensee by unleased Government land or public 

 street. 

  

9. Requirement to Furnish Information to the Authority  

  

9.1  The Licensee shall furnish to the Authority, in such manner and at such 

 times as the Authority may request in writing, such information related 

 to the business, including financial information, accounts and other 

 records as the Authority may reasonably require in order to perform its 

 functions under the Ordinance and this Licence and to ensure the 

 Licensee’s compliance with the conditions of this Licence and the 

 Ordinance.  

  

9.2 Where the Authority proposes to disclose information obtained and the 

 Authority considers that the disclosure would result in the release of 

 information concerning the business or commercial or financial affairs 

 of the Licensee which disclosure would or could reasonably be expected 

 to adversely affect the Licensee’s lawful business or commercial or 

 financial affairs, the Authority will give the Licensee a reasonable 

 opportunity to make representations on the proposed disclosure before 

 the Authority makes a final decision whether to disclose the 

 information.  

  

10. Metering Accuracy  

  

10.1 The Licensee shall take all reasonable steps to ensure that any metering 

 equipment used in connection with the service operated under this 

 Licence is accurate and reliable.  
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10.2 Upon written request of the Authority, the Licensee shall conduct tests 

 on metering equipment to assess its accuracy, reliability and conformity 

 to the technical standards, if any, specified by the Authority.  The 

 Licensee shall submit the test result to the Authority within 14 days 

 after the date of the test or such other longer period as the Authority 

 may determine.  

  

11. Publication of Tariffs  

  

11.1 The Licensee shall publish and charge no more than the tariffs for the 

 service operated under this Licence.  Publication may be effected by 

 electronic means or by providing a copy to any person who may request 

 it.  The tariffs shall include the relevant terms and conditions for the 

 provision of the service.  
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SCHEDULE 1 

  

Radiocommunications Apparatus 

  

  

Radiocommunications apparatus under this Licence refers to a 

radiocommunications apparatus which complies with the standards and / or 

certification requirements as may be prescribed by the Authority pursuant to 

sections 32D and / or 32E of the Ordinance and conforms to the technical 

criteria specified below:  

  

(i)  Interpretation  

  

“digital modulation” (數碼調制 ) means the process by which the 

characteristics of a carrier wave (that is to say, an electromagnetic wave 

used to carry an information signal) are varied among a set of 

predetermined discrete values in accordance with a digital modulating 

function as specified in document ANSI C63.17 published by the 

American National Standards Institute;  

 

“effective radiated power” or “e.r.p.” (有效輻射功率 ), “equivalent 

isotropically radiated power” or “e.i.r.p.” (等效全向輻射功率 ) and 

“spurious emission” (雜散發射) have the meanings assigned to them 

respectively by Article 1 of Chapter 1 of the Radio Regulations published 

by the General Secretariat of the International Telecommunication Union, 

as revised from time to time;  

  

“frequency hopping spread spectrum modulation” (頻率跳變擴譜調制) 

means a modulation system which hops to channel frequencies that are 

selected at the system hopping rate from a pseudorandomly ordered list of 

hopping frequencies; and  

  

“modulation” (調制) has the meaning defined in the Recommendation 

ITU-T K.83 approved by the International Telecommunication Union, as 

revised from time to time.  
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(ii)  Technical Criteria  

  

The radiocommunications apparatus shall operate within a frequency 

band shown in column 1 of the following table and shall generate an 

output level and spurious emission level as set out opposite to that 

frequency band in columns 2 and 3 -   

  

Column 1  Column 2  Column 3  

Frequency Band Output Level Spurious Emission 

Level 

2400 – 2483.5 MHz  (a) peak e.i.r.p. not to 

exceed 4 W for 
frequency hopping 

spread spectrum 
modulation or digital 

modulation systems; or  

(b) aggregate e.r.p. not to 

exceed 100 mW for 

any modulation  

e.r.p. not to exceed  

10 μW outside the 

frequency band in 

which the fundamental 

frequencies are located  

5150 – 5350 MHz [1]  e.i.r.p. not to exceed 200 

mW using only digital 

modulation  

e.r.p. not to exceed  

10 μW  

5470 – 5725 MHz [2]  e.i.r.p. not to exceed 1 W  e.r.p. not to exceed  

10 μW  

5725 – 5850 MHz  (a) peak e.i.r.p. not to 

exceed 4 W for 

frequency hopping 

spread spectrum 

modulation or digital 

modulation systems; or   

(b) aggregate e.r.p. not to 

exceed 100 mW for 

any modulation  

e.r.p. not to exceed  

10 μW outside the 

frequency band in 

which the fundamental 

frequencies are located  

5925 – 6425 MHz [3] (a) e.i.r.p. not to exceed 

250 mW for indoor 

operations 

(b) e.i.r.p. not to exceed 

25 mW for outdoor 

operations 

in compliance with the 

specification HKCA 

1081 
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Note:  [1] Use of the band 5150 – 5350 MHz is restricted to indoor operations 

until the requirements of the International Telecommunication Union as 

applicable to the band are available, by which time the use of the band 

shall be in compliance with the requirements as laid down by the 

International Telecommunication Union.  

 
[2] Use of the band 5470 – 5725 MHz shall comply with the technical 

requirements in Recommendation ITU-R M.1652 “Dynamic frequency 

selection (DFS) in wireless access systems including radio local area 

networks for the purpose of protecting the radiodetermination service in 

the 5 GHz band” approved by the International Telecommunication 

Union as revised from time to time. 

 
[3] Radiocommunications apparatus operating in the 5925 – 6425 MHz 

band shall comply with the specification HKCA 1081 entitled 

“Performance Specification for Radiocommunications Apparatus 

Operating in the 6 GHz Band for Wireless Local Area Network” issued 

by the Authority and shall also be of a type approved by the Authority. 

 

 


